1. Croatia cup - kraj

RokStories Feature

Šušnjari prvi turnir sezone

Završen je prvi turnir  1. HBL koji se odigrao u BK 8ball u Sesvetama od 17. – 18. ožujka. Na turniru se igrala disciplina desetka a nastupilo je 48 igrača. Pobjednik turnira je Josip Šušnjara (BK 8ball, Sesvete) koij je u finalu svladao Roberta Sudića (BK Omega, Split).

Već na samom startu turnira vidjelo se kako su na redu dva vrhunska biljarska dana. Prva uzbuđenja su počela već od 1/32 finala kada je krenula eliminacijska faza turnira.

Meč kola, odnosno najstariji hrvatski biljarski derbi, odigrali su Ivica Putnik  (BK Mosconi, Zagreb) i Sudić iz kojeg Sudić izlazi kao pobjednik te prolazi u osminu finala. Od mečeva osmine finala treba izdvojiti vrlo neizvjestan meč između Šušića i Marka Lišnića (BK Plan B, Osijek) koji je stigao Šušićevu prednost, ali na 7:7 ne promašuje težu kombinaciju kugli što bez problema koristi Šušić.

Definitivno dva najzanimljivija tj. rezultatski najneizvjesnija susreta četvrt finala bila su onda između Ivice Medunića (BK Mosconi, Zagreb) i Tomislava Šušića (BK Omega, Split) te Luke Kutleša (BK Omega, Split) i Bože Primića (BK Mosconi, Zagreb).

Šušić na otvaranju susreta previše griješio što je Medunić znalački koristio, iako ga nije išlo njegovo najače oružje – razbijanje. Medunić nikako nije uspijevao ući u onaj svoj poznati ritam te meč polako počeo odlaziti na Šušićevu stranu. Na polovici susreta Šušić potpuno hvata priključak i prelazi u vodstvo.  Šušić pred kraj počinje dominirati te potpuno zasluženo prolazi u polufinale.

Još jedau nizu međusobnih 8:7 susreta odigrali su Primić i Kutleša. Kutleša nije uspio odbraniti vodstvo od 5:2 i 7:4 te Primić na kraju preokreće rezultat u svoju korist.  Uvjerljivom pobjedom Robert Sudić (BK Omega, Split) protiv Ronalda Matoševića (BK Plan B, Osijek) prolazi u polufinale. Isti scenarij uslijedio je u meču Josipa Šušnjare (BK 8ball, Sesvete) i Ivana Vickovića (BK Plan B, Osijek) koji je za ulazak u četvrt finale svladao jednog od glavnih favorita turnira Karla Dalmatina (BK Split, Omega). Bio je to meč gdje Dalmatin nije uspio kapitalizirati svoje 5:2 vodstvo.

Kao najugodnija iznenađenja turnira svakako treba izdvojiti Vickovića,  Božu Propadala (BK Split) i Matoševića koji je upravo preko propadala ušao u četvrt finale.

Polufinala su donijela vrhunske biljarske predstave. Šušić protiv Sudića kreće odlično na početku, ali pri vodstvu 5:3 propušta priliku za povećanje prednosti. Sudić koristi priliku i s tri osvojene patrije u nizu vodi 6:5. Meč je došao na 7:7 kada Sudić biva spretniji u završnici i prolazi u finale.

Šušnjara je u drugom polufinalu Primiću pokazao kako je to kad ti protivnik preokrene rezultat. Primić je silovitim početkom došao u vodstvo 5:0. Šušnjara tada razbija i s partijom iz štapa najavljuje povratak u meč. Pri vodstvu Primića 7:2 činilo se da je gotovo. Primić ne završava izglednu partiju i dje Šušnjari priliku. Šušnjara ulazi u seriju, poravnava na 7:7 i u konačnici završava za 8:7 i prolaz u finale.

Finale je započelo uvodnim odmjeravanjem snaga. Sudić ostvaruje rezultatsku prednost koju Šušnjara anulira i prelazi u vodstvo. Došavši na 7 čekao se odgovor Sudića, koji se ne predaje. Na 7:6 Sudić završava partiju ali događa mu se «loš kontakt» bijele i desetke na zadnjem udarcu uslijed čega promašuje i ostavlja desetku na rupi. Šušnjara pobjeđuje s 8:6 i tako postaje prvi pobjednik Croatia cupa u ovoj sezoni.

Cijeli turnir je odlična najava za nadolazeću sezonu u kojoj Hrvatski biljarski savez slavi 20 godina svog osnutka, ali i sezonu u kojoj se završni dan 1. HBL prenosi uživo putem LIVE streama a počevši od 25. ožujka svaku nedjelju od 12.55h na SPTV svi ljubitelji biljara moći će pogledati jedan meč 1. HBL. Svi mečevi se snimaju s četiri kamere, dva komentatora i grafikom u TV areni tako da je vrhunski biljarski doživljaj pred malim ekranima zajamčen.

Hrvatskim reprezentativcima bila je ovo posljednja provjera prije odlaska na EP u Luxemburgu koje se održava od 21. – 29.3. Sve aktualnosti s prvenstva ali i općenito događanja vezana uz biljar pratite na novom biljarskom portalu planetbiljar.com

Ždrijeb turnira

 

Aktualna događanja

Memorijal Ljubljana - 21. - 22. studeni

Planet TV

Pokrenuli smo Planet Biljar Vimeo kanal na kojem se mogu pogledati mečevi snimljeni u vrhunskoj produkciji.

Na već ranijem pokrenutom Youtube kanalu - HBS YouTube kanal - možete pronaći starije mečeve, ali i one koji ne zadovoljavaju HD kriterije.

Saznajte više

BiljarskeCrtice

Opširnije na...

Postani novinar

image

Želite li pisati za PlanetBiljar.com?
Imate zanimljiv link koji želite podijeliti?
Naišli ste na super snimku meča?
Podijelite link za live stream.
Imate nekakav prijedlog?
Javite i kritike na naš rad.
Javite nam se na email